15 Temmuz 2015 Çarşamba

Bahia

kitaplığımın masallar bölümünden bir kitap alıyorum, uzun zamandır görmediğim varlığını unuttuğum bir kitap.  Kırlangıç ile Tekir Kedi. Bir aşk hikayesi, fantastik. İçinde kedi olduğundan mı yoksa kuş olmaya öykündüğümden mi bilmiyorum ama kitabı ve içindeki çizimleri görür görmez hemen alıp okumuştum. Aradan geçen onca yılda varlığını da unutmuşum elbet.

'Dünya yaşanmaya değerdi
Eğer insan görebilseydi
Gün gelip kırlangıcın evlendiğini
Bir tekir kediyle
O ikisinin uçup gittiklerini
Ve mutlu olduklarını
Sonsuzluğa dek birlikte ' Bahia'da Yedi Kapı Pazarı'ndaki halk ozanı Estevao da Escuna'nın dizeleri ve felsefesi

Kitabın ilk sayfasını okudum hemen, yukarıdaki bu cümlelerdi onlar, bir alıntı. Bahia'lı halk ozanı beni bir Corto Maltese macerasına sürekledi. Corto, dünyanın her köşesini gezmiş bayraksız şair. Corto için şair diyebilirm değil mi Hugo Pratt. İflah olmazların kahramanı ya da. Romantik muammanın, soluksuz maceranın yürek atışı.

Okuru böylesine büyülemek normal midir.

Dönelim kitabımıza Kırlangıç ile Tekir Kedi'ye. Böylesine güzel bir vaadde bulunan bir kitap nasıl olurda kitapçının çok da bakılan bir rafında yıllarca durur diye düşündüm. Sanırım Kitap ince olduğu için çok ilgi görmüyordu, kimse bu incecik kitabı yerinden oynatmaya tenezzül etmiyordu. Yazarın kalın kitaplarının arasıra raftan çıktığı vuku buluyordu ama. Tarçın Kokulu Kız mesela. Ben bu kitabın da Tarçın Kokulu Kız'ın bana yazıldığını düşünmüşümdür hep, tarçın kokusuna hayatımı sürükleyebilirim ordan oraya. En sevdiğim tatlı baharat.

Mesela Haydar Ergülen'in de Karamela şiirini bana yazdığını düşürüm. Halbuki şair adam kim bilir kime yazdı, yahut esinini nerden aldı. Ama 'yanık şekerim sert, hayat ise ondan berbat' dizeler dizeler, kelimeler kelimeler mi yoksa yine.

Ben de yazamıyorum öyle sadece bir şeye odaklanıp, tüm akışı bütün hatırlattıklarıyla yazıyorum. Kendime yazdığım monologlar gibi. Cümle mi lazım, cümlenize kurarım onu.

Neyse efem.

Kitabı şöylebir karıştırdım, tekrar okumalı dedim ve ardından Kitabı kim resimlemiş diye merak ettim ama hiç bir ipucu yoktu, bu durumda Jorge Amado resimlemiş demekten başka şansım da kalmıyordu, araştırmalar neticesinde kitabı resimleyenin Hector Julio Paride  Bernabo olduğunu öğrendim. Yani Amado değilmiş.

Ama şimdi baskısı olmayan bu canım kitabın tekrar basılmasını istiyorum, herkes okusun,  Bir masal aleminin içinde dolaşsın diye.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...