12 Temmuz 2016 Salı

Nejat

 Nejat İşler, sevdiğimiz yaptığı her işle de taktir ettiğimiz muhterem bir kişidir. Zaman zaman çeşitli dergilerde yayınlanan yazılarında ve kendisi ile yapılan söyleşilerinde  hayatı nasıl algıladığı yahut hayatı nasıl düşündüğünü oldukça samimi bir şekilde dile getirmiştir. Oynamış olduğu filmler ve dizilerle de zaten biz kendisinin hayata bakışını ve bu ne menem dünyayı kuyunun içinden güçlükle de olsa çıkartmamız gerektiğini söylüyor.

Nejat, aforizmalar dünyasında kendisine neden bu kadar cümlenin atfedildiğini belki burdan da çıkarabilir aslında biz kendisini bilen ve bu bilişten kaynaklı bir duruşu olan insanları seviyoruz. Misal Piyasada çok fazla aforizması -yani kendisine ait olmayan anlamında söylüyorum elbette bunu-bir diğer yürekli  adam da Can Yücel'dir. Bunlar bir rastlantı olmasa gerek.

Gelelim Nejat'ın kitabına. Can Yayınların'dan çıkan kitabın adı Gerçek Hesap Bu!  Kitabın giriş bölümüyle aslında elinizdeki kitabın ne kadar değerli olduğunu anlayabilirsiniz. Kitabın telif geliri Gümüşlük Spor için.

Kitap bir insanın hayatındaki en kayda değer şeyle bir ismin etrafında dönen hikayeyle başlıyor. Çcocuklar kendilerine ait, farkında olmadıkları kendi hikayelerine bayılırlar. Ah birinin aklına gelse de tekrar anlatsa şu hikayeyi diyerekten düşüncelere bile dalabilirler.

Kitabı birinin yaşamının sır perdesini aralıyormuş gibi değil de, birinin hayatına tanıklık ediyormuş gibi okumalı bence. Yaşanılan ve de anlatılan hayat sizi hikayenin, hikayelerin bir anlamda tanığı olmaya çağırıyor. Bir yandan da kendinizi hem o yaşlardaki hem o yıllardaki halinizi hatırlamaya da davet ediyor. Tatlı acı hayatın, memeleket gereçekliğinin, hayat gailesinin yansımalarını da bir yaşamın ufkunu süsleyen çeşitliliği de kitabın sayfalarını hızla çevirirken, kendinizi biraz karışmış da bularak takip edebilirsiniz

Kitap'ta da bölümlerin önüne konulmuş bir iki aforizma örneğini de yazmadan geçemeyeceğim.

" Gerçekten istediğim şeyleri yapmak, gerçekten istediğim yerde, gerçekten istediklerimle zamanımı değerlendirmek. Tek istediğim ve halihazırda yaptığım şey bu."

"Atının çatladığı yere evini yap, dinlen. Kalmak istiyorsan kal, gitmek istiyorsan yeni bir at al ve  bu böyle devam etsin. Gitmek istediğin kadar. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...